Mitä on toimintaterapia?

Toimintaterapia on lääkinnällistä kuntoutusta, jolla pyritään vahvistamaan sekä harjoittamaan asiakkaan osallistumista hänelle merkityksellisissä arjen toiminnoissa. Toimintaterapian asiakkaina voivat olla lapset, nuoret, aikuiset tai ikääntyneet, joiden toimintakyky on heikentynyt sairauden, vamman, kehityksellisten häiriöiden tai ikääntymisen tuomien muutosten vuoksi.

Toimintaterapia

Toimintamuodot vaihtelevat asiakkaan yksilöllisten tarpeiden mukaan

Toimintamuotoja sovelletaan asiakkaan toiveiden, elämäntilanteen sekä voimavarojen mukaan mahdollisimman mielekkään kuntoutuksen aikaansaamiseksi. Toimintaterapeutti voi tutustuttaa asiakkaan myös erilaisiin arjen tilanteita helpottaviin apuvälineisiin ja ehdottaa asuntoon laadittavia muutostöitä, jotta saavutettaisiin turvallinen, itsenäistä toimintaa ja elämänlaatua tukeva elinympäristö.

Toimintaterapia voi toteutua yksilöllisten tarpeiden mukaan joko vastaanotolla tai asiakkaan omassa toimintaympäristössä, kuten kotona, päiväkodissa tai koulussa. Toimintaterapiaan voi hakeutua lääkärin laatiman kuntoutussuunnitelman perusteella Kelan, hyvinvointialueiden tai vakuutusyhtiöiden maksusitoumuksella, palvelusetelillä tai omakustanteisesti.