Neurologinen fysioterapia
Neurologinen fysioterapia
Elämä saattaa täysin yllättäen tai vähitellen muuttua neurologisen sairauden tai vamman seurauksena. Kodin ulkopuolella liikkuminen saattaa rajoittua, liikkumiskyky muuttua lihasheikkouksien ja -jähmeyksien, tuntohäiriöiden sekä hahmottamisvaikeuksien seurauksena, liikkumisen tukena joutuu mahdollisesti käyttämään apuvälineitä. Oma keho ja ympäristö voivat tuntua vierailta ja pelottavilta: oman ammatin harjoittaminen tai tutut, päivittäiset toimet eivät ehkä onnistukaan totutulla tavalla, ja aiemmin helposti ylitettävät kynnykset, puun juuret ja portaat saattavat tuntua vuoren korkuisilta. Myös oma tai läheisen puhe ja ääni saattavat tuntua vierailta ja epäselviltä, muistot kaukaisilta.
Neurologiset sairaudet, kuten aivoverenkiertohäiriö, MS-tauti, Parkinsonin tauti, ALS sekä selkäydinvammat ja aivovammat voivat vaikuttaa hyvin kokonaisvaltaisesti, mutta myös hyvin yksilöllisesti toimintakykyyn ja liikkumiseen. Neurologisen fysioterapian avulla sairaudesta tai vammasta aiheutuneita oireita voidaan lieventää ja helpottaa tai hidastaa niiden etenemistä. Koska oireet vaihtelevat vaurioiden laajuudesta ja sijainnista riippuen, myös fysioterapia on yksilöllistä ja kuntoutujalähtöistä.
Fysioterapian tavoitteet laaditaan yhdessä kuntoutujan ja kuntoutujan lähipiirin kanssa, ja ne kohdennetaan arjesta selviytymiseen kuntoutujan elämäntilanne ja elinympäristö huomioiden. Neurologinen fysioterapia perustuu uuden oppimiseen aivojen muovautuessa uudelleen vaurioiden jälkeen. Tästä syystä kuntoutuminen saattaa usein tuntua kovin hitaalta: uuden oppiminen ja aivojen uudelleen muovautuminen vaatii paljon toistoja ja sitä kautta aikaa. Yhdessä fysioterapeutin kanssa onkin tärkeää löytää kuntoutujalle myös omia tapoja liikkua ja harjoitella fysioterapian ulkopuolella.
Neurologinen fysioterapia on usein Kelan, sairaanhoitopiirin, kunnan tai vakuutusyhtiön maksamaa vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta. Kuntoutuja voi maksaa fysioterapian myös itse. Fysioterapia voidaan toteuttaa vastaanottokäynteinä, kuntoutujan kotona, palvelutaloissa tai etäterapiana.

Tutustu terapeutteihimme ja varaa aika
Jos varaat aikaa lasten ja nuorten fysioterapiaan, ota suoraan yhteyttä terapeuttiin:

Pirjo Lehtonen
Fysioterapeutti
040 085 9521

Jaana Salmi
Fysioterapeutti
040 033 9690

Tytti Virta
Fysioterapeutti
040 044 9491