Teippaus on fysioterapiassa jo pitkään käytetty apukeino. Teippauksella pyritään tasapainottamaan niveliä ja keventämään sekä ohjaamaan nivelten ja lihasten kuormitusta. Lisäksi sillä voidaan esimerkiksi parantaa asentoa.

Kinesioteippaus

Kinesioteippauksessa hyödynnetään kinesioteipin ihon kaltaisia ominaisuuksia. Teipin palautuva elastisuus on samanlainen kuin iholla, noin 30–40 %. Teippiä voi pitää parikin viikkoa ja se kestää suihkussa käyntiä, uimista ja saunomista. Materiaali on puuvillaa ja käytettävä liima on akryylipohjainen. Kinesioteipin aiheuttamat allergiset reaktiot ovat harvinaisia.

Kinesioteippauksen hoitomuotona aloitti japanilainen kiropraktikko Kenzo Kaze 1970-luvulla. Hän kehitteli ja tutki ihon ja ihonalaisten kudosten vaikutusta kipuun ja sen hoitoon. Tämän lisäksi hän tutki teippauksen vaikutusta nivelten liikelaajuuteen, verenkiertoon sekä lymfajärjestelmään. Kaze myös kartoitti elimistön omaa kykyä korjata ongelmia neurofysiologisten tekijöiden kautta.

Eurooppaan kinesioteippaus rantautui 90-luvun loppupuolella ja teippaustekniikoiden kehityttyä siitä on tullut osa fysioterapiaa. Urheilun parissa kinesioteippausta on käytetty sen toiminnallisuuden vuoksi jo pitkään ja käyttö lisääntyy jatkuvasti.

Kinesioteippaustekniikat perustuvat teipin ominaisuuden käyttöön. Teipin vetosuunta ja elastisuuden hyväksikäyttö ovat olennaisia tekijöitä teippauksessa. Teippausta voidaan käyttää lihaksen rentouttamiseen tai aktivointiin, turvotuksen poistoon lymfakiertoa edistämällä, nivelen asennon ohjaamiseen ja funktionaalisesti sen toimintaan vaikuttamalla.

Valittu teippaustekniikka perustuu potilaan huolelliseen alkututkimukseen. Fysioterapeutin tieto anatomiasta ja biomekaniikasta antaa parhaan pohjan teippauksen hyödyntämiseen.

Teippauksen vaikutus saadaan hoitotilanteessa useimmiten välittömästi.

Dynaaminen teippaus

Dynaaminen teippaus poikkeaa täysin esimerkiksi kinesioteippauksesta. Dynamic Tape on erittäin elastinen teippi, joka venyy kaikkiin suuntiin. Tarvittaessa kerroksia voidaan lisätä. Toisin kuin kinesioteippauksessa, Dynamic Tape ei vaadi jäykkää päätepistettä ja se venyy paremmin.

Dynamic Tape soveltuu heikon, rikkoutuneen tai ylirasittuneen lihaksen hoitoon. Sillä voidaan myös hallita liikeratoja.